Четверг, 28.03.2024, 15:03
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2011 » Март » 14 » 14.03.11
22:41
14.03.11
     Стаття 59 Конституції України закріплює кожному невід’ємне право на правову допомогу. У передбачених Законом випадках правова допомога повинна надаватися особам, які її потребують безоплатно, крім того – вчасно та якісно.
 
     Сучасний стан надання безоплатної правової допомоги в Україні є незадовільним та не відповідає мінімальним європейським вимогам забезпечення доступу особи до правосуддя. Чинне законодавство України містить окремі розрізнені положення, які передбачають право на безоплатну правову допомогу, але система, яка забезпечувала б реальний доступ осіб до такої допомоги, практично відсутня.
 
     До останнього часу державне фінансування було передбачено лише для оплати правової допомоги у кримінальних справах у випадках, визначених Кримінально-процесуальним кодексом України. Порядок призначення адвоката (захисника) через адвокатські об'єднання, як це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом України, був запроваджений за інших історичних обставин і тому не враховує сучасних форм та умов функціонування адвокатської професії, а відтак не забезпечує надання якісної та своєчасної правової допомоги. Ще недавно, розмір оплати праці адвокатам з надання правової допомоги в кримінальних справах за призначенням становив 15 гривень за повний робочий день. Відверто кажучи, подібний розмір оплати праці, а в першу чергу ускладнена процедура підтвердження адвокатом його участі у цій категорії справ не сприяв забезпеченню систематичної та ініціативної участі адвокатів і належної якості правової допомоги, що надається за рахунок держави.
 
     24 березня 2006 року на засіданні Ради з координації реформи безоплатної правової допомоги, що була утворена у січні 2006 року при Міністерстві юстиції України з представників Міністерства юстиції, Асоціації правників України, Спілки адвокатів України, Міжнародного фонду «Відродження», громадських організацій було прийнято рішення про початок роботи у якості експерименту першого пілотного офісу з надання безоплатної правової допомоги у Комінтернівському районі м. Харкова. Цей проект передбачав надання правової допомоги особам, які не мають коштів для оплати послуг адвоката. На тому етапі надання послуг здійснювалось в межах трьохсторонньої угоди, укладеної між Головним управлінням МВС України в Харківській області, Комінтернівським районним відділом ГУМВС України в області з одного боку, а також Благодійною організацією «Пілотний проект» Правова допомога» – з іншого.
 
     Харківська Громадська Організація «БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ» створена на базі вище вказаного пілотного проекту з надання безоплатної правової допомоги в м. Харкові, який був першим пілотним проектом в Україні, ініційований Міжнародним Фондом "Відродження" у межах реалізації заходів, передбачених Указом Президента України від 09.06.2007 р. №509/2006 "Про Концепцію формування системи безоплатної правової допомоги в Україні».
 
     Діяльність Харківського офісу громадського захисту регламентується уставом організації, діючим законодавством, а також спільними угодами, що були укладені з ГУМВС України в Харківській області і райвідділами міліції ХМУ ГУМВСУ в Харківській області.
 
     Згідно вищезазначеним Угодам про надання безоплатної правової допомоги Харківський офіс громадського захисту (ОГЗ) прийняв на себе зобов'язання надавати безоплатну правову допомогу особам, які підпадають під ознаки статті 43-1, статті 45 КПК України (з психічними і фізичними вадами, неповнолітнім, які не володіють мовою судочинства, яким можливе призначення довічного ув'язнення), які доставлені і затримані на строк понад 3 години, а також особам, відносно яких порушені кримінальні справи, і вони не мають коштів найняти приватного адвоката.
 
     Адміністративно-теріторіально м. Харків ділиться на 9 районів. Загальна площа міста складає 306 кв. км., кількість населення 1,446 млн. Станом на сьогоднішній день діяльність ОГЗ поширюється на сім адміністративно-територіальних районів м. Харкова чисельністю населення майже 1,0 млн. осіб.
 
    На теперішній час головними пріоритетами діяльності офісу є підвищення якості надання адвокатських послуг незаможним особам та особам, яким передбачена законодавством обов’язкова участь захисника (ст. 45 КПК України), забезпечення доступу незахищених верств населення до правосуддя, реалізація засад змагальності і рівності прав сторін у наданні доказів, якомога швидкий вступ до участі у якості захисника особи в кримінальній справі на ранніх стадіях кримінального процесу, всебічний захист, більш тісна співпраця з громадськими правозахисними організаціями у напрямку покращення становища з правами людини і основоположними свободами, впровадження відновного правосуддя.
 
     Наша команда працівників ОГЗ складається з висококваліфікованих юристів, які повністю віддані своїй справі, наша робота щоденно направлена на виконання високих цілей, що стоять перед Громадською організацією.
Просмотров: 585 | Добавил: АЛЕКСЕЙ | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]